Sklep internetowy

Polityka prywatności serwisu i sklepu Innomed.pl

 

§1

Informacje podstawowe.

1. Administratorem danych osobowych jest:

INNOMED Jan Namysł
ul. Przepiórcza 9/1A 
60-162 Poznań
NIP 778-017-13-23
tel: 61 64 64 075

2. Jako firma medyczna do bezpieczeństwa danych osobowych przykładamy szczególna wagę. Dlatego poza ochronną Twoich danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz. 883) , wprowadziliśmy protokół https:// (zobacz punkt §2, ustęp 2).

3. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

  • Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.
  • Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. "ciasteczka").

4. Adresy e-mail podane dobrowolnie przy rejestracji do Sklepu lub Twojej strefy będę wykorzystywane w akcjach mailingowych, tak samo jak adresy uzyskane z zapisu na newsletter. Możesz w dowolnym momencie zrezygnować z otrzymywania newslettera, bez likwidacji konta (zobacz następny punkt).

5. Masz pełna kontrolę nas swoimi danymi. Możesz je zmodyfikować lub usunąć konto. Możesz to zrobić logując się na odpowiednie konto lub informując nas o tym e-mailowo.

  • Jeśli chcesz zmodyfikować konto w Twojej strefie – zaloguj się tutaj i naciśnij przycisk z twoim imieniem i nazwiskiem w prawym górnym rogu ekranu. Jeśli chcesz usunąć konto skontaktuj się z Nami. 
  • Jeśli chcesz zmodyfikować konto w Sklepie – zaloguj się tutaj i naciśnij przycisk "Konto" w prawym górnym rogu ekranu. Jeśli chcesz usunąć konto skontaktuj się z Nami. 
  • Jeśli chcesz wypisać się z Naszego newslettera – kliknij przycisk "wypisz się", który znajduje się na dole każdej wiadomości. Jeśli z jakiś powodów nie możesz tego zrobić – skontaktuj się z Nami.

Uwaga! Konto w Sklepie i w Twojej strefie to dwa różne konta! Modyfikacja jednego konta nie oznacza zmiany drugiego. Przyciski logowania do Twojej Stefy pojawiają się po przejściu na stronę główną serwisu innomed.pl, natomiast przyciski logowania do sklepu pojawiają sie w tym samym miejscu, po kliknięciu zakładki "Sklep".

6. Komentarze i wszelkie wpisy dotyczące produktów, artykułów oraz wpisy rekomendacji nie mogą zawierać treści niezgodnych z ogólnie przyjętą etykietą m.in.: wyrazów powszechnie uznawanych za wulgarne etc. W przypadku nie spełnienia powyższych zasad administrator zastrzega sobie prawo do moderacji wpisu (z zaznaczeniem, że została ona dokonana) lub rezygnacji z publikacji wpisu. Administrator zastrzega sobie również prawo do rezygnacji z publikacji wpisu bez podania przyczyny.

§2


Informacje z formularzy, w tym wszelkie informacje udostępniane w „Twojej Strefie”.

1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

2. „Twoja strefa” i należące do niej panele: „Panel Pacjenta” i „Panel Specjalisty” jest zabezpieczony połączeniem szyfrowanym SSL. Szyfrowane połączenia oznacza, że wszelkie dane które podajesz nam za pośrednictwem Naszego serwisu są dodatkowo zabezpieczone nowoczesnymi algorytmami szyfrującymi, które minimalizują możliwość przejęcia ich przez nieupoważnione do tego osoby trzecie. Podobne zabezpieczenia stosują banki internetowe. Możesz sprawdzić czy połączenie jest szyfrowane poprzez zwrócenie uwagi na adres strony, w którym, po zalogowaniu, powinien znajdować się przedrostek "https://" zamiast "http://". W oknie adresu zobaczysz - “https://www.innomed.pl/twoja-strefa” lub symbol zielonej kłódki, po kliknięciu na którą zobaczysz napis „Bezpieczne połączenie”, podobnie jak na obrazku poniżej:

3. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).

4. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika.

5. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np. w celu kontroli przebiegu terapii lub kontaktu.

6. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – np. serwisów obsługujących płatności lub też innych podmiotów, z którymi Administrator danych osobowych w tym zakresie współpracuje (np. firmom kurierskim).

§3


Informacja o plikach cookies.

1. Serwis korzysta z plików cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:


a. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

b. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

c. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.


5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics

10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

§4


Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www

2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami: